Здравейте Ани и Виктор,

 

 Пише ви Николов от гр. Павликени по повод шумните ромски сватби! Живея със семейството си в квартал КОС на края на града, който е тих и спокоен квартал. Наблизо е и помощното игрище на спортния комплекс, който тази година беше ремонтиран и ограден и, на който да преди няколко години се провеждаха пищни ромски сватби на открито с невероятно високо ниво на шума в късните вечерни часове, нарушаване на обществения ред и невъзможност на целия квартал и половината град да почива нормално. Всички живеещи в квартала знаеха, че организира ли се ромска сватба на открито, не се спазват никакви наредби, а нивото на шум е невъобразимо високо. Последната такава ромска сватба на открито беше месец август миналата година. След това разрешенията за такива големи сватби се издаваха за една голяма зала в центъра на града. Прибирайки се на 26.08.2015/сряда/ към къщи с изненада установих, че на току-що ремонтираното и обновено помощно игрище на спортния комплекс се организира поредната ромска сватба. Още при подготовката на озвучаването около 15,00 часа шумът бе невероятно силен, дори и при затворени врати и прозорци. В разрешителните за такъв род дейности точно и ясно е записано, че времето за провеждане на сватба е от 10,00 до 24,00 часа, при спазване нивото на шума да не надвишава 75 децибела, както и евентуалната санкция от 200 лева депозит, при неспазване на условията по разрешителното. За сравнение шумът в тиха стая с нова дограма, ако не работи никакъв електрически уред по принцип е между 20 и 30 децибела. Нормален разговор от един метър, ако не е с някой, който ви смята за глух вдига шум от порядъка на 40 до 60 децибела, пералнята 50-53, телевизорът от разстояние един метър – 60, електрически домакински миксер – 65, а кола, която минава на десет метра от вас шуми от 60 до 80 децибела. 120 децибела е шумът, идващ от вувузела по време на футболен мач, ако свири до вас. В издаваните разрешителни липсва информация кой ще осъществява контрол по прилагането на условията. В приложеното видео ви изпращам кадри от сватбата, които са направени от балкона на терасата, която отстои поне на 200-250 метра от спортния комплекс. Нямам нищо против провеждането на такива мероприятия, с техните обичаи и нрави, но нека да се спазва обществения ред и да се вземе в предвид и спокойствието на гражданите, гарантирано с наредба №1 за опазване на обществения ред, териториите и елементите за обществено ползване на територията на община Павликени.

 

С неимоверни усилия и непрекъснато обясняване на малките ми деца, че шумът ще спре, издържахме до 24,00 часа в очакване сватбата да приключи, но тя продължи с още по силна музика. В 00,24 часа се обадих на тел.112, откъдето направиха справка и ми отговориха, че има изпратен полицейски патрул, който около 00,45 часа все пак успя да сложи край на високия шум.

 

Сигурен съм, че живеещите в квартала ще потвърдят всичко, което се случва по време на ромските сватби, както и чистотата след всяко такова мероприятие, безобразно паркиране по тротоари и зелени площи и невъобразимия шум. Аз като обикновен гражданин питам Община Павликени, която е издала разрешителното с ясното съзнание, че то ще бъде нарушено и няма как да се спази, тъй като няма Общинска полиция или друг орган за контрол освен РПУ Павликени и в издаваните разрешителни липсва информация кой ще осъществява контрол по прилагането на условията, заслужава ли си за сумата от 445 лева /225+200 от депозита ако се нарушат условията на разрешителното /, да се нарушава обществения ред? Кой контролира нивото на шум и кога ще приключи събитието? Колко струва спокойствието на обикновенните работещи граждани -445 лв. ли? /Данните за сумите са от аналогично разрешително от 2013г/. А за тази сватба се говори, че цената ползване на общинския терен е 700 лв., тъй като ще продължи до 29.08/събота/ включително. С тези действия настоящият кмет губи гласовете на семейството ми в предстоящите избори, но сигурно ще получи много повече от циганите, на които им се разрешава всичко, знаейки, че няма как да се контролира. Ще бъде ли някой наказан от общината, защото не е осъществил контрол? Къде е Българският хелзинкски комитет да види кои са дискриминираните-тези, които вдигат шум и правят сватби за хиляди левове, а в същото време са на издръжка на държавата, или тези, които работим и си плащаме данъците и осигуровките и трябва да търпим всички своеволия на принципа „Щом си плащаш прави каквото искаш”.? Къде са институциите в държавата?

 

27.08.2015

С уважение: Даниел Николов, гр.Павликени