52-годишен жител на Ореш загина на място, а 29-годишен мъж бе приет в критично състояние в болница след взрива...

52-годишен жител на Ореш загина на място, а 29-годишен мъж бе приет в критично състояние в болница след взрив на газова бутилка в работилница.


Инцидентът стана малко след 12 часа днес. Александър М. извършвал заваръчна дейност в селскостопанска постройка на около 30 метра от къщата му. По-голямата част от сградата била използвана за отглеждане на селскостопански животни, като малко помещение - около 20-30 квадратни метра, служела за работилничка.


Александър, който е считан от жителите за един от най-добрите заварчици в Ореш, работел заедно със сина си - Чавдар М. на 29 години, когато оставена в помещението газова бутилка се взривила.


Ударната вълна била толкова мощна, че помела тухлените стени на постройката и изхвърлила Чавдар навън. Тъй като вече нямало какво да осигурява подпора, част от масивната бетонна плоча на покрива се отчупила и се стоварила върху Александър, като го убила на място.


Чавдар е откаран незабавно в Спешна помощ в Свищов, където лекарите са констатирали, че има 50% обгаряния на тялото от втора и трета степен, като по-голямата част от тях са по краката.


Младият мъж има коремна травма, рана на глезена, както и термичен шок. След първичната медицинска помощ е незабавно откаран в клиниката по изгаряния в \"Пирогов\". Към момента медиците заявяват, че няма опасност за живота му.


Чавдар е в съзнание и е контактен. Състоянието му обаче е тежко и предвид характера на нараняванията, лекарите не бързат да дават положителна прогноза.


На мястото на инцидента е имало и трети мъж, който извършвал грундиране на камион близо до постройката. По чудо не е пострадал, тъй като машината го предпазила от разлетелите се тухли.


По думите на директора на РС \"ПБЗН\" в Свищов Стефан Димитров, постройката е буквално превърната в руини, а до късните следобедни часове тялото на затрупания Александър още не бе извадено.


Взривът не е довел до пожар, но самата ударна вълна е била достатъчно силна, за да доведе до фатални последствия. По първоначална информация вероятно техническа неизправност в бутилката и искра от електрожена са причинили взрива. /БГНЕС