Ако сте станали очевидец, изпращайте ни снимки в "Моята новина"

Златомир Иванов - Баретата е бил прострелян пред Съдебната палата, съобщи репортер на Нова телевизия. При нападението е ранен и още един човек - от охраната.

 

Четири куршума са попаднали в тялото на Златко Баретата. Той дошъл в Съдебната палата за дело, което се гледа на втора инстанция. Заседанието пред състав на Апелативния съд трябвало да започне в 10:00 часа.


На влизане в Съдебната палата обаче е прострелян и буквално се свлича в краката на очакващите го журналисти.


Стрелецът се е намирал в апартамент на последния етаж на сградата срещу Съдебната палата, на бул. "Витоша".


След като Златомир Иванов се свлича, охранителят му отвръща на стрелбата и започва престрелка, в която е ранен и гардът.

 

Хората на мястото на инцидента са в паника, разказа още в „На кафе” Надя Ганчева. Стрелбата е станала пред очите на стотици свидетели.

 

Веднага след престрелката в апартамента, в който се е намирал стрелецът, избухва огромен пожар, който е изгасен бързо.

 

Двамата ранени са откарани в „Пирогов”. От лечебното заведение съобщиха, че няма опасност за живота нито на Златко Баретата, нито на 40-годишния охранител. И двамата са тежко ранени, извършват им се операции.

 

Мария Пойразова от „Връзки с обществеността” в „Пирогов” обясни, че Златомир Иванов е постъпил в здравното заведение в съзнание, с няколко огнестрелни рани в различни части на тялото – корема и крайниците. Охранителят е с огнестрелна рана в единия крак, няма засегнати важни съдови органи и костни структури.

 

Златко Баретата е в съзнание, потвърди и Ивайло Спиридонов, заместник-директор на СДВР.

 

Жена, която е била очевидец на случилото се, разказа пред камерата на Нова ТВ, че в първия момент е помислила, че се снима филм. Друга жена обясни, че в сградата, от която е стреляно, може да се влезе от пет места.

 

Делото срещу Баретата е трябвало да влезе днес на втора инстанция в Апелативния съд. Адвокатката на Златомир Иванов - Мариана Тодорова е казала, че клиентът й не е споменавал нищо за заплахи, а в събота и неделя те са обсъждали делото срещу него, информира БГНЕС.

Заради инцидента районът беше отцепен за няколко часа, а  движението на трамваите - променено. В сградата на Съдебната палата се влиза от страничен вход.

 

Ако сте станали очевидец, изпращайте ни снимки и видео в "Моята новина".

 

Баретата, заедно с още 20 души, е подсъдим за организиране и участие в престъпна група за разпространение на наркотици и убийство. Групата им стана известна като "Фирмата".

 

През февруари миналата година Софийският градски съд осъди Златомир Иванов на осем години затвор за разпространение на наркотици. В същото време Баретата бе оправдан за убийството на Румен Стефанов-Алф през 2007 г.

 

Златомир Иванов е роден на 15 октомври 1968 г. в Гурково. Завършва спортно училище в Стара Загора, където тренира борба.

 

Прякорът му идва от годините, в които служи в отряда за борба с тероризма на МВР (1991 – 1993 г.).  По същото време структурата напускат и Братя Галеви (Пламен Галев и Ангел Христов).

 

Златко Баретата е сред собствениците на охранителна фирма „Аркус-Сигурност” и бивш шеф на „Аполо и Болкан”. Бизнес интересите му се свързват с ред отрасли – от търговия с петролни продукти до хазартна дейност. Баретата е подозиран за трафик на дрога, хора, кражба на автомобили.

 

През 2002 г. Златомир Иванов е задържан по подозрение за участие в стрелбата срещу Алексей Петров, с който е съдружник в ЗД „Средец М”.

 

През февруари 2009 г. Баретата беше задържан, след като се предаде на ДАНС. Срещу него бе повдигнато обвинение за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици. Към греховете й преписват и убийства.

 

В хода на разследването Баретата беше обявен за поръчител на няколко знакови убийства в подземния свят, включително на покушението над писателя Георги Стоев.

 

Заради инцидента днес се наложи няколко дела да бъдат забавени, едното от тях е мярката на Октай Енимехмедов, който стреля по Ахмед Доган.

 

Подробностите от Надя Ганчева - във видеото