Въвеждат по-строги правила за отглеждане и разхождане на домашни любимци

В Бургас въвеждат нови, по-строги правила за отглеждане и разхождане на домашни любимци. Промените целят да се намалят случаите на нападнати от животни хора, както и да се гарантира хуманно отношение към четириногите.

 

Бургас става и първата община у нас, която въвежда зоополиция.

 

По силата на новите правила на деца до 16-годишна възраст ще бъде забранено да разхождат кучета над 10 килограма.

 

„Мотивите за това всъщност са лицето, което извежда животното на разходка да носи отговорност за неговото поведение, а от друга страна да може да предотврати евентуалната проява на агресивно поведение към хора и други животни”, коментира Павлин Михов, отговарящ за „Околна среда” в Община Бургас.

 

По силата на новата наредба стопанинът на ротвайлер, например, вече няма да може да го отглежда на терасата, за да не нарушава спокойствието на съседите.

 

Въвежда се и друго ограничение - кучетата няма да могат да се извеждат без повод, а за едри породи, над 10 килограма, той трябва да е неразтеглив, с дължина до 1,5 метра. Свободно пуснати животни, макар и рядко, се срещат в Морската градина.

 

От следващата седмица на проверки тръгват първите зоополицаи. Те ще имат право да налагат глоби, като за физически лица е до 5 000 лева, а за юридически - до 50 000 лева. Униформените ще имат право да ни дадат на съд, ако застрашаваме живота на четириногите.

 

Гледайте повече във видеото.

 

Репортер: Цеца Алексова