Поводът е изборът на нов шеф на Специализираната апелативна прокуратура

Пореден скандал след като Висшия съдебен съвет избра новия шеф на Специализираната апелативна прокуратура. Магистратите единодушно подкрепиха прокурор Даниела Попова и тя спечели 19 от 19 гласа, а конкурентът й – Светлозар Костов се успя да получи дори един глас. След гласуването загубилият кандидат предположи, че всичко е нагласено и че най-вероятно е свързано с работата му по скандални медийни дела. 


Даниела Попова е известна с работата си по едни от най-шумните  дела – „Килърите” 2 и 3 и това срещу Златомир Иванов-Баретата. Самата тя беше изненадана от безапелационната си победа с 19 от 19 гласа. По нейни думи обаче нямало как конкурсът да е режисиран и то с такъв резултат и защото не познавала нито един от членовете, които са гласували за нея.


Конкурентът на Попова - Светлозар Костов, е водещ прокурор по делото „Октопод” и ръководител на Специализираната прокуратура. Той коментира случилото се така:


„Този избор е резултат на една, ще използвам цитат - „Хроника на предизвестената смърт”.  Много мислех дали това е лично отношение, дали е резултат от работата ми делото „Октопод” или пък е резултат от променената конюнктура в държавата”, така коментира той случилото се. 


По време на изслушването на Светлозар Костов, между него и главния прокурор се оформи словесен сблъсък. Сотир Цацаров дори попита: „Кога чухте от мен, че делото "Октопод" е приоритет за прокуратурата? По-важно ли е от дело за убийство в окръжния съд в Бургас или Добрич?” 


На въпрос защо мисли, че е атакуван заради делото „Октопод”, Светлозар Костов обясни, че „в него има всичко, има лица, които са извън чистата криминална тема”. „Грешката е, че повярвах в един момент, че конюнктурата не влияе на правосъдието. Това е грешка”, допълни Костов.


Не ме притеснява подаването на възражения – това е активност и сигнал, че нещо може би не е както трябва. Притеснително би било, ако след тези възражения се стигне до нередности и отмяна на конкурса”, коментира на свой ред председателят на ВСС – Соня Найденова


Прокурор Светлозар Костов каза, че ще обмисли оттеглянето си като ръководител на Специализираната прокуратура.