Оказва се, че често има скрита информация, която първоначално не е била предоставена

Разследване на „Здравей, България” за бързите кредити установи, че не е невъзможно да вземеш 1000 лева, а да трябва да върнеш 5000 лева.             


Гостуващите експерти в „Здравей, България” – главният секретар на КЗП Иван Бъчваров и адвокатът Ивелина Иванова, потвърдиха, че жалбите по т.нар. бързи кредити действително са се увеличили. По техни думи, оплакванията са най-често, че има скрита информация, която първоначално не им е била представена. Най-честата практика е изискването на допълнителни такси за обслужване на кредита, които се оказват неимоверно високи.


Разследване на репортера ни Вероника Димитрова установи, че при взимане на заем от „Профи Кредит” и изплащането му според срока и условията описани в договора, нещата не спират до там. Дори и след това от фирмата продължават да искат пари, а ако такива не постъпят, следват заплахи за съд и саморазправа. 


Практиката, която от фирмата упражняват, е да не предоставят копие от договора на теглещите заема. Според потърпевшите договорите биват фалшифицирани от служителите на въпросната фирма, като дописват останалите полета по документа, каквато била „практиката”.


Във връзка с подвеждащата практика на „Профи Кредит” експертите в студиото коментираха, че става въпрос за заблуждаваща търговка практика, която обаче не е измама и в този смисъл не е нарушение по смисъла на закона.


„Задължително четете какво е написано върху документа, който подписвате – заявление ли е,  договор ли е. Ако има празни полета, които вие не сте попълнили – зачертайте ги и се подпишете. Докато не ви дадат и на вас копие, което е оригинал, не си тръгвайте”, посъветва адвокатът в студиото.

 

Междувременно, фирма "Профи Кредит" отговори на обвиненията:


Отговорът на ”Профи Кредит”"Процедурите на отпускане на заеми при „Профи Кредит” - България спазват всички норми и изисквания на българското законодателство. Компанията дава възможност на клиентите си сами да определят максималния размер на заема и размера на месечната вноска съобразно своите възможности, както и точния срок и дата на погасяване. Заемите при „Профи Кредит” - България се изплащат на равни месечни вноски до края на погасяването им, без каквито и да е такси или комисиони за обслужването."


Повече за проблемите с бързите кредити гледайте в първото видео.