Депутатът от БСП бе категоричен, че парламентът ще продължи да работи

"Българският парламент ще остане да работи в този вид, в който е в момента, защото България има нужда от държавност. Трябва да има правителство, което да направи бюджета, трябва да има парламент, който да го гласува".


Това заяви за „Здравей, България” депутатът от „Коалиция за България” Валери Жаблянов.


На въпрос на водещия Виктор Николаев дали парламентът олицетворява държавата, визирайки нестихващото недоволство срещу управляващия кабинет, червеният депутат отговори: 


„Естествено, този въпрос даже не би трябвало да ми го задавате.”


Жаблянов допълни, че случващото се в София трябва да се прекрати, „ако искате да живеете в правова държава”. 


Във връзка със социологическо проучване, че 60% от населението подкрепя протестите на студентите, социалистът отговори категорично, че е убеден, че 60% от българите не подкрепят нападение върху парламента.


„Една много малка група от 300 души, която се опитва в 10 часа вечерта да разгроми българския парламент, няма как да се обяви за притежател на морала”, посочи още Жаблянов.


Той отбеляза, че вместо полицията да бъде на югоизточната граница, тя в момента се занимава със случващото се в центъра на столицата. 


Напрежение в разговора настъпи отново, когато Виктор Николаев запита Валери Жаблянов дали депутатите от управляващото мнозинство могат всеки ден да си тръгват от НС „като мишки”. В отговор червеният депутат настоя направеното сравнение да бъде оттеглено, тъй като „не можело” да се използват такива изрази за депутатите на България.


Според Румяна Бъчварова от ГЕРБ не трябва да се омаловажава случилото се вчера, тъй като става въпрос за „голяма криза, провокирана от поведението на управляващите в последните 4-5 месеца”.


„Тази агресия беше индуцирана от подхода, който поеха управляващите да неглижират протестите и да не слушат това, което им се казва и да отказват да направят, каквото и да било в посоката на търсене на едно приемливо решение”, допълни още представителят на бившите управляващи.


В края на разговора Валери Жаблянов заключи, че опитът да се блокират депутатите в парламента е насилие.


„Всеки протест може да се провежда, но няма право да упражнява насилие върху гражданите на България”, категоричен бе той. В отговор на това Румяна Бъчварова подчерта, че това трябва да се напомни и на полицаите