Одобрението на мярката стана след решение на върховния съд в Париж

Доходите на французите над 1 млн. евро на година ще бъдат облагани със 75% данък. Решението бе взето от френското правителство. Одобрението на мярката стана след решение на върховния съд в Париж.

 

Това беше едно от предизборните обещания на президента-социалист Франсоа Оланд. Първоначалното предложение беше определено като противоконституционно от Конституционния съд точно преди година. Но правителството леко промени закона, за да избегне противоречията с магистратите. Мярката ще бъде в сила две години, но влиза в сила със задна дата – т.е. и доходите през 2013 г. ще минат под гилотината на данъчните.

 

Футболните клубове в страната стачкуваха по-рано през годината с аргумента, че това ще съсипе спорта в страната и ще доведе до отлив на играчи. ПСЖ има поне 10 играчи с доходи, надхвърлящи многократно 1 млн. евро на година, след инвестициите от Катар. Един от тях е шведът Златан Ибрахимович. Много други известни личности се възпротивиха на намеренията на правителството, като актьорът Жерар Депардийо дори смени гражданството си.

 

Според проучвания на общественото мнение, множеството обикновени французи подкрепят действията на правителството в тази посока. Париж се опитва да съкрати бюджетния си дефицит и държавния дълг с увеличаване на данъците.