По думите й най-сериозен е проблемът с цените и ценообразуването

„Правилата, които въвеждаме в Закона за защита на конкуренцията гарантират, че дребните и средните български производители ще бъдат равнопоставени с търговците”, каза в „Здравей, България” Корнелия Нинова, депутат от „Коалиция за България” на въпрос ще фалират ли големите търговски вериги заради промени в Закона за защита на конкуренцията.

 

По думите й обратно на твърденията на веригите се въвеждат пазарни правила. „Сега пазарът е изкривен – веригите, от позицията на силните, изкривяват пазара”, категорична беше Нинова.

 

Според нея има три проблема. Първият е с цените и ценообразуването. „От български производители знаем, че търговските вериги ги натискат да намаляват цената под себестойност, което при тях води до фалити, безработни хора, по-малко данъци”, даде пример депутатът от „Коалиция за България”.

 

Нинова беше категорична, че тези ниски цени не са в полза на купувачите. „Карат производителите да свалят доставната цена, но веригите не намаляват цената, на която хората купуват. А относно много ниските цени, те са за сметка на качеството”, допълния тя. 

 

Депутатът даде пример и за безумните такси, които търговските вериги събират от производителите – такса за боулинг турнир или такса за отпечатване на торбички за магазина. „Когато обаче си купим нещо, ние като клиенти също плащаме за тази торбичка и така такса се събира два пъти”, заяви Нинова.

 

Повече по темата гледайте във видеото.