С 1% намаляват цените само за първите 3 месеца на годината

Животът ни поевтинява! Поне това сочи за трети пореден месец статистиката. Парадоксалното е, че за обикновените хора това не отговаря на действителността. Икономистите предупреждават, че добрата новина "живеем по-евтино" всъщност може да се окаже много лоша.

 

С 1% намаляват цените само за първите 3 месеца на годината - толкова реално е натрупаната дефлация: „Цените на храните спадат няколко поредни месеца спрямо предходната година. Причината - поевтиняването на пшеницата на международните пазари”, обяснява икономистът Десислава Николова.

 

Потребителите обаче отчитат завишение на цените.

 

През по-голямата част от миналата година, а и през настоящата - за всеки изминал досега месец статистиците отчитат дефлация. За пенсионерите в Монтанско не само терминът е непознат. Непозната е и усещането - че стоките поевтинават.

 

И защо може да се окаже, че по-ниските цени са проблем. Все още си позволяваме да харчим - не сме парализирани от мисълта, че предстоят черни дни и всеки лев трябва да се заделя.

 

Какво значи това, добре знае Людмила Евгениева - тя се оказва една от жертиве на дефлацията. Работодателят й я е съкратил, защото нямали поръчки: „Не може да осигури работа за 45 души и той си е оставил 10 жени”, обясянва Людмила.

 

И притеснението на икономистите - цената на пшеницата на международните пазари тръгва нагоре. А точно тя държи по-ниски цените на храните у нас.

 

„Вече се вижда един постоянен ръст, който най-вероятно ще продължи ако кризата в Украйна не спре”, обяснява икономистът Десислава Николова. Реално това е знак за предстоящо поскъпване и у нас.

 

От видеото ще разберете защо често се оказва, че сметките за инфлацията на националната статистика не съвпадат с личното усещане за поскъпване?