България е петата страна в Европа, която изпраща семена в глобалната банка в Норвегия

Нов Ноев ковчег събира наследство от растителни семена от целия свят. Типичните за България сортове също ще влязат в глобалното хранилище, което се намира в Норвегия. В съкровищницата на българските видове в Садово отидоха Живко Константинов и оператора Кирил Тасев.


Намирам се в националната генбанка на България. Това е леденият сейф, в който при цели минус 18 градуса се съхраняват цели 150 милиона семена. Тук наистина е много студено. Излиза пара от устата ми, а буквално обувките ми залепват на пода. Всъщност се оказва, че България е третата страна в света, след Русия и Германия по богатство на видове, а именно пшеница. Ето това е една проба от 1984 година. Именно от тази българска банка ще бъдат избрани семена, които ще бъдат изпратени в така наречения „Ноев ковчег” в Норвегия.


58 000 образци от над 3000 вида се пазят при специални условия. Първите ген образци у нас са от 1951 г. Пазят се семената на всякакви видове култури, уникални за страната ни.


Д-р Гергана Дешева отговаря за родната генбанка в Садово. Тя селектира семената, които ще изпратим.


„Целта на самото дублиране на образци е да бъдат съхранени най-ценните форми, които са създадени в нашата страна! В случай на природни бедтсвия и катаклизми да бъдат съхранени и възстановени!”, обяснява д-р Гергана Дешева.


Ноевият ковчег се намира в най-северната част на Норвегия - зад полярния кръг, в архипелага Шпицберген. Безценната пратка ще включва специално изсушени семена от пшеница, ечемик, нахут, царевица, сорго, фасул, бакла, леща, вигна и секирче.


„Задължително не трябва да са генномодифицирани. Избират се образци, които ще са от значение за възпроизводствената сигурност на човечеството!”, обяснява д-р Гергана Дешева.
Сортовете се подбират според техните вкусови качества, сухоустойчивост, водоустойчивост, гени срещу вредители. На всеки 10 години семената в хладилната камера у нас се преглеждат за годност.


България е петата страна в Европа след Германия, Холандия, Ирландия и Чехия, която изпраща семена в глобалната банка в Норвегия.


Повече по темата гледайте във видеото.