Тя има дълга история, която довежда до развитието й като една от разнообразните храни

Пастата, или така познатите ни спагети и макарони, са част от предпочитаните и обичани храни по целия свят. Тя има дълга история, която довежда до развитието й като една от разнообразните храни, която може да се комбинира с почти всичко, което обичаме. 

 

От къде идва?


Въпреки че съществуват исторически записи, документиращи храна, подобна на спагети още през І век пр. н. е., първото доказателство за "модерния” вид е от ХІІ век в Сицилия. Има повече от 300 вида тестени изделия, включително и спагети, фетучини и лазаня.

 

От какво е направена пастата? 


Обикновено от тесто, направено от брашно от твърда пшеница, което е смесено с вода. Това може да се направи с яйца, вместо вода. Познати са ни два вида паста - сухи или пресни сортове. Прясната паста е направена на ръка, докато сухата се прави с методи за преработка на храни. Макаронените изделия са универсална храна, която може да се използва за направата на голямо разнообразие от ястия. Някой от тях идват в по-малки порции - като предястие, в салати. Други като основно, а трети като закуска.  Сервира се гореща или студена.
 

Ето и едни от най-вкусните и поръчвани тестени ястия:


Спагети "Маринара": скилидки чесън,  филета аншоа, нарязани домати и сухо бяло вино, комбинирани с миди, скариди и накъсан магданоз.
Канелони: навити листове с домати, прясно сирене рикота, настърган пармезан и бадеми.
Лазаня със сирена: Пресните листа лазаня са комбинирани със сирене, най-често рикота, яйце, сол и черен пипер, настъргано индийско орехче и пармезан.