Близките на пострадалите младежи внесоха в НС идеи за законодателни промени в НК

„Боря се за това да няма безкрайни пробационни мерки. Наскоро разбрах от колега, че хора, които шофират без книжки, а и с алкохол, наричат пробацията „промоция”. Аз искам това да приключи. Без промоции повече за тези, които си позволяват да сядат зад волана без шофьорски книжки. Това е целта”.


Това заяви в студиото на „Събуди се” адвокат Галя Горанова – майката на Влади, който загина по време на тежка катастрофа край Луковит през май.


Преди два месеца Влади, Цвети, Ники и Иван тръгват към София за изпити. На 5 км. от Луковит в тяхното платно ги връхлита друга кола. Ударът е челен. При него Влади и Ники загиват. Приятелката на Влади – Цвети все още е в реанимацията на Плевенската болница. Иван се разминава само с леки наранявания.

Още по темата

Шофьорът, който ги удря, бяга от местопроизшествието. Това е 30-годишният Сюриет Сюлейманов, който управлява колата без книжка. Освен това той има 90 криминални регистрации в полицията. Има вероятност обаче, шофьорът, причинил катастрофата, да излезе на свобода.


Близките на пострадалите младежи пишат идеи за законодателни промени, касаещи хора, които шофират без книжка или употребили алкохол.


„Тези промени, които ние желаехме да се случат, бяха облечени в съответната юридическа форма и на 11 юни бяха внесени в деловодството на Народното събрание от група депутати от ГЕРБ и един от БСП. Правната комисия в НС е приела тези промени и е съставила доклад. Очаквам, ако този парламент продължи да съществува, те да бъдат внесени за разглеждане в пленарна зала”, добави Галя Горанова.


След идеите е и конфискация на имуществото на човек, извършил катастрофа. Оказва се, обаче, че това е доста трудно, тъй като според разпоредба в Наказателния кодекс предмет на престъпление не може да бъде конфискуван, ако той не е собственост на самия извършител.


„Елегантно може да се постъпи като се увеличат глобите. Друг е проблемът как ще бъдат събирани тези глоби”, коментира още адвокат Горанова.


Прокурорът, който ще гледа мярката за шофьора, причинил катастрофана край Луковит, в понеделник ще пледира убиецът да остане в ареста, защото е избягал от местопрестъплението.


Според закона обаче, вероятността виновният да бъде освободен е голяма, защото това се води непредумишлено убийство.


По думите на Галя Горанова убиецът може да получи от 5 до 15 години затвор в зависимост от стратегията, която той ще избере.


Целия разговор гледайте във видеото.