Количества от заразената партида има и в София

Заразени със салмонела пилета са открити в търговската мрежа в София и Пловдив. Опасната партида е произведена и внесена от Франция. У нас инспекторите на Агенцията по безопасност на храните са открили 17 кашона със заразени пилета в склад в Пловдив. Стоката е поставена под забрана. Пилетата ще бъдат унищожени в екарисажа във Варна. 

 

178 килограма пилета, заразени със салмонела са били открити в склад, близо до Пловдив. Те са били предназначени за продажба в малки търговски обекти из града. 

 

Според специалистите с просто око пилетата, заразени със салмонела, не могат да бъдат открити, когато влизаме в магазина и ги гледаме на витрината.

 

Опасните пилета са открити в склад на едро в хладилна база, намираща се на един от входовете на Пловдив. Здравните власти стигат до заразеното месо след получен сигнал от европейската система за оповестяване на безопасност на храните. В склада намират цялата партида, доставена от Франция у нас.

 

Така нито от едно от пилетата не е продадено от склада, въпреки че са били приготвени за пласиране в малки, квартални магазини, а не в големи търговски вериги. Специалистите обясняват, че потребителите трудно биха разбрали дали едно пиле е заразено със салмонела.

 

Собственикът на склада, закупил опасните пилета от Франция, няма да бъде санкциониран, защото не е знаел за заразата. 17 те кашона с пилешко месо вече са унищожени.  

 

Опасните пилета засега са открити само в София и Пловдив, но не и в други градове у нас. Цялата партида, намерена със заразените пилета със салмонела вече е унищожена в екарисажа във Варна. От Агенцията по безопасност на храните успокояват, че не можем да ги открием в търговската мрежа. Така че да бъдем спокойни, когато влизаме в магазините. 

 

Репортер: Благой Бекриев