Руси Русев е посрещал звезди и политици, но днешните управляващи не са добре дошли в механата му

Пенсионер от русенското село Щръклево има нестандартно хоби – колекционира срещи с величия. Руси Русев е посрещал в дома си звезди и политици, но всички от времето на социализма. За съвременните управляващи обаче има друго мнение – не ги допуска и дори не иска да чуе за тях.

 

Руси-Пеперудата - така го знае всеки. Получил прозвището на младини, защото бил чевръст. С лекота преустроил дома си в механа „Сиромашки рай” и години наред посрещал величия. Спомена още топли душата му. „Пенчо Кубадински е идвал, Дража Вълчева, Стоянка Мутафова, много народ, Парцалев, певци. И са спали в моя дом”, казва Русев.

 

Спомня си как през 80-те години на миналия век в дома му гостували Тодор Живков и Николае Чаушеску. Свитата била голяма, а двамата държавни глави похапнали за час – два в „Сиромашки рай”. Стопанинът твърди, че никога не е взел и лев от гостите си, за да ги нахрани.

 

Но за днешните политици казва, че вратата му е затворена. „Крадат, крадат, вземат и заминават. Няма да ги пусна, защото те ограбиха държавата. Вместо да се съединят, да направят едно голямо семейство, те станаха 60 партии. На всеки два часа сменят правителството”, коментира той.

 

Преди година в селото дошъл Бойко Борисов, но Русев отказал да го покани в механата си.

 

Репортер: Олга Василева