Засегнатите финансови организации работят в обичаен режим, съобщава РЦБ

Руската централна банка изрази готовност да вземе мерки в подкрепа на банките, засегнати от новите американски санкции, съобщи ИТАР-ТАСС. Засегнати от решението на САЩ са ВТБ, Руската земеделска банка (Росселхозбанк) и Банката на Москва.

 

„При необходимост ще бъдат взети адекватни мерки в подкрепа на тези организации с цел да се защитят интересите на техните клиенти, вложители и кредитори", съобщи Руската централна банка.

 

От РЧБ посочват още, че финансовите организации „работят в обичаен режим, предоставят на клиентите си пълния набор услуги, включително операции по превод на средства и плащания с банкови карти”.

 

Четвъртият пакет санкции на САЩ срещу Русия, които бяха оповестени късно снощи, предвиждат ограничени мерки - украински и руски банки са лишени от възможността да привличат средносрочно и дългосрочно финансиране в САЩ.

 

По-рано през юли САЩ обявиха санкции срещу Внешекономбанк и Газпромбанк. Тогава Руската централна банка също изрази готовност да им помогне при нужда.

 

На 28 април пък бяха въведени други санкции срещу Русия. Те засягат седем официални лица, двама от които са от близкото обкръжение на президента Владимир Путин, както и 17 компании, свързани с този кръг от хора. Освен това САЩ добавят допълнителни рестрикции за 13 лица от тези компании. 

 

Очаква се по-късно днес ЕС също да обяви списък с нови санкции.