Теренът е държавна собственост и затова от община Созопол не носят отговорност за него

Близо 50 палатки и каравани са разпръснати безразборно край бургаския залив Вромос. Това не е първото лято, в което на държавна територия се настаняват почиващи с каравани на нерегламентирано място, а контролните органи не санкционират нарушителите. 
 
Заливът Вромос е един от малкото останали с девствени плажове. Ивицата е без концесионер, защото през 2010 г. там бе измерено повишено ниво на радиация. Тази година обаче горичката зад плажа се е превърнала във ваканционно селце. Всички знаят, че са незаконни и затова трудно говорят.
 
Всичко показва, че тук кипи живот. Настанилите се къмпингари дори са си донесли соларен панел, за да си произвеждат електричество. Районът не е приспособен за почиващи, затова и няма вода и санитарни възли. Всеки търси решение на физиологичните си нужди сам.
 
Проверка показа, че теренът е държавна собственост и затова от община Созопол не носят отговорност за ситуацията.
 
От кметството в Черноморец обясниха, че въпреки че теренът, върху който е разположен незаконният къмпинг, не е техен, три пъти в седмицата изпращат автомобил за сметосъбиране, за да не тънат къмпингуващите в отпадъци. От областната администрация се заеха с проверка на случая.
 
Ще сезираме Регионалната дирекция на вътрешните работи да предупреди тези къмпингуващи. Ще сигнализираме също и институциите, които  отговарят за  околната среда - това е Регионалната инспекция по опазване на околната среда и РЗИ-Бургас”, обясни зам.-областният управител на Бургас - Евгений Врабчев.
 
Ако и след тези мерки къмпингът остане, всички почиващи в него ще бъдат изведени принудително.
 
Репортер: Цеца Алексова