Срещата между Местан и Ердоган не ни притеснява, категоричен бе той

„В Реформаторския блок няма разделение. Ние сме един отбор, който се представлява от петима лидери”, каза в студиото на „Здравей, България” лидерът на партия „Свобода и достойнство” и част от Реформаторския блок Касим Дал, като категорично отрече спекулациите, че Реформаторският блок е разклатен и може да се срине всеки момент.

 

„Радан Кънев каза, че ще се стремим с консенсус да отидем на избори. Такъв нямаше и той си оттегли кандидатурата за председател. Няма страх, че ДСБ иска да превземе властта в РБ. След изборите ще изберем председател”, заяви той.

 

„Преди да изберем председател трябва да променим учредителното споразумение и да видим каква ще бъде ролята на председателя на Реформаторския блок – при ясно разписани правила ще направим избора на 10 ноември. За нас единството на блока и доброто представяне на изборите е най-важно”, каза в пряка телефонна връзка зам.-председателят на "Движение България на гражданите” Найден Зеленогорски.

 

Касим Дал коментира и срещата между Лютви Местан и новия турски президент Реджеп Ердоган, която предизвика доста сериозен отзвук в обществото. „Ние имаме дългосрочно сътрудничество с господин Ердоган. С годините са се развили тези връзки. Не мога да кажа, че сме били изтласкани от връзките с Турция. Съвсем нормално е след избора му за президент да има и такава среща между него и Лютви Местан. Притеснително е обаче времето, в което се прави тя. В предизборна кампания сме все пак. От наша страна няма ревност”, категоричен бе лидерът на партия „Свобода и достойнство”.

 

„В Турция има най-малко 500 000 български граждани, които ще могат да гласуват на 5 октомври. Тези хора трябва да бъдат мост между двете държави за добросъседство и добри отношения. Не можем да кажем, че изборните секции са огромен брой. Сега са 136, преди бяха 129. Проблемът е невъзможността на българската държава да осигури контрол над тези секции. Още един проблем е, че 5 октомври е вторият ден на Курбан Байрам. Не би трябвало в такива дни да има избори”, допълни Дал.