Компанията ще предложи компенсации за прекратяване на договорите по взаимно съгласие

Автомобилопроизводителят Опел (Opel), подразделение на Дженерал мотърс (General Motors), ще намали производството си в Русия и ще ограничи работната сила като част от преструктуриране в страната заради пониженото търсене, информира Ройтерс, цитирана от БТА.


Опел посочи днес, че ще сведе дейността си в завода в Санкт Петербург до общо 16 дни през тримесечния период август-октомври.


„Миналата година Русия бе третият ни по големина пазар след Великобритания и Германия. В момента този пазар е подложен на сериозни сътресения”, заяви в съобщение главният изпълнителен директор на Опел Карл-Томас Нойман.


Автомобилните продажби намаляват в Русия тази година, тъй като забавящият се икономически растеж кара хората да отлагат покупките. Западните санкции срещу Русия за ролята й в украинската криза и поевтиняването на рублата създават допълнителни затруднения за автомобилопроизводителите.


Опел уточни, че ще премине на една смяна и ще предложи компенсационни пакети на служителите си по програма за прекратяване на трудовите отношения по взаимно съгласие на около една четвърт от общо 2000 работници в завода.


Автомобилопроизводителят посочи, че целта му е да купува 60 процента от всички части от местни производители, за да намали ценовия натиск в Санкт Петербург.


„Планираните инвестиции на Опел в съвместната компания на Дженерал мотърс и руската Автоваз няма да бъдат засегнати от промените”, отбеляза Нойман.