Свършиха парите за помощи

Невиждан досега бейби бум в Панагюрище изпразни бюджета на общината. До стотинка са изчерпани средствата за еднократна помощ, която се дава на семействата, в които се е родило дете. Сериозният ръст на раждаемостта в района е на път да накара местната власт спешно да прекрои бюджета си и да търси от държавата пари за подпомагане на младите семейства с бебета.

 

За да стимулира раждаемостта в Панагюрище от миналата година местната власт решила да дава бонуси - 600 лева за първо бебе, за второ и трето по 400 лева и 1200 за близнаци.

 

Чиновниците не преценили, че финансовият стимул ще доведе до бейбибум в града. И още в края на август заложените 50 хиляди лева за подпомагане на младите семейства свършили, защото се родили много повече от предвиденото.

 

Димитринка Христова ражда второто си дете в болницата в Панагюрище преди три дни. Полагащите й се 400 лева за нея ще са мечта, заради грешната чиновническа прогноза.

 

Йорданка и Иванка са сред щастливите майки, получили бонуси. Преди да свършат парите на общината са взели по 600 лева за първо дете и вече ги похарчили.

 

Помощта в Панагюрище обаче не се дава за всички семейства. „Не успяхме да я получим, тъй като причината беше, че бащата е с адрес по лична карта в град Пловдив”, сподели Павлина Скачкова.

 

Освен постоянно местожителство, останалите критерии са родителите да са пълнолетни, да са здравноосигурени и да нямат данъчни задължения към общината. И за да няма разочаровани семейства, кметът обеща спешно пренасочва 20 хиляди лева и за останалите бебета, които ще родят до края на годината. 

 

170 бебета се очакват до края на годината . С 50 % повече от миналата година. 

 

Репортер: Благой Бекриев