Изригването на вулкана Онтаке миналия месец беше най-силното в Япония от 90 години

Бедственото земетресение от 2011 г. в Япония може да предизвика още и по-силни вулканични изригвания през следващите десетилетия, дори и на вулкана Фуджи, но предсказването им е почти невъзможно, предаде Ройтерс, позовавайки се на изтъкнат вулканолог. 

 

Изригването на вулкана Онтаке миналия месец беше най-силното в Япония от 90 години. То уби 56 души, седем още се водят изчезнали, припомня БТА.

 

"Земетресенията с магнитуд 9, каквото беше това във Фукушима през 2011 г., са предизвиквали многократни вулканични изригвания през предишните 50 години, понякога до дни", каза проф. Тошицигу Фуджи. Това се е случвало и в Япония.

 

Един от кандидатите за изригване е вулканът Фуджи, който преди се е активизирал на около 30 години, но от 1707 г. е спокоен. Вулканът Онтаке също беше заспал, докато не се събуди през 1979 г. Преди седем години имаше леко изригване. 

 

Няколко седмици преди трагедията миналия месец бяха засечени слаби тремори, но при липсата на други признаци не можеше да се прогнозира изригване, казаха експертите. Япония наблюдава 47 от 110-те си активни вулкани.