Само 10% са се изследвали през изминалата година

90% от българите не знаят каква точно болест е хепатит С. Едва 9% от населението е наясно, че хепатит С е болест на черния дроб, а 16% са на мнение, че няма разлика между хепатит С и жълтеница. Това показват данните от проведено през изминалия месец национално представително изследване за хепатит С. 

 

Младите хора до 35 години и жителите на по-малките населени места са по-слабо информирани по въпросите за заразяването и превенцията на хепатит С.

 

Едва 10% от хората са се изследвали през изминалата година, а 64% никога не са се тествали за заболяването. Половината от тези, които не са се изследвали, заявяват, че биха го направили, само ако това е част от пакета със задължителни профилактични изследвания.

 

Много ниска се оказва информираността на хората относно възможните методи за превенция на хепатит С – 64% смятат, че ако човек спазва добра лична хигиена, това е достатъчно да се предпази от заразяване. В действителност заболяването се предава по кръвен път и превенцията не е свързана с хигиенните навици на хората. 

 

Най-голямо объркване има при въпроса за проявите на симптоми за хепатит С – само 10% от участниците са посочили, че доста често симптоми при заразяване с болестта няма, което е точният отговор. Жълтеница, храносмилателни проблеми и потъмняване на урината са посочени от участниците в проучването като основните признаци, които сигнализират за заразяване с хепатит С. 

 

Повече държавна финансова подкрепа за болните от хепатит С – на това единодушно мнение са почти половината от респондентите в проучването на въпроса как държавата и институциите трябва да подпомагат лечението на хората с хепатит С.

 

Хепатит С ненапразно е наричан "тихият убиец" – той може да уврежда черния дроб на човек години наред, без да предизвика симптоматика, а когато тя се прояви, в много от случаите щетите са непоправими. В България 107 000 души са болни, без да знаят. От тях 95 000 ще развият хронична инфекция, а 25 000 – цироза.