19-годишната Минка Дорер е в Благоевград по студентска програма за обмен на опит

 

Българско сираче, осиновено в Америка, се завърна в родината си след 13 години. 19-годишната Минка Дорер в момента е в Благоевград по студентска програма за обмяна на опит. Мечтае да открие биологичната си майка и да остане да работи в България, в помощ на децата-сираци.

 

Тя е от България, но не знае български. От ромски произход. За нея с пълна сила важи поговорката „Роди ме, мамо, с късмет, пък ме хвърли на смет”. 19-годишната Минка Дорер е едно от многото изоставени български деца, осиновени от чужденци. „Чувствам се голяма късметлийка, че бях осиновена от прекрасно семейство, което ми даде абсолютно всичко. Винаги съм била обградена от любов и подкрепа”, разказва тя.

 

Преди да замине за Америка, Минка живеела в дома за деца с умствена изостаналост в село Петрово. След 13 години се връща в България за първи път. Като част от студентска програма за обмяна на опит.

 

„Когато за първи път кацнах и поех пътя към Благоевград бях обзета от много силна емоция, защото се върнаха спомените ми от детството. От три- до шестгодишна възраст имам спомени и то е във времето на сиропиталищата ,в които съм била и те не са много приятни. Помня, че не получавах нито вниманието, нито обичта, нито грижата, която би трябвало всяко едно дете да получава. Нямах надежда”, споделя Минка.

 

Сега мечтата на Минка е да се срещне с биологичната си майка и да стане директор на Дом за изоставени деца, за да промени съдбата им. Най-много от всичко Минкa иска да стане майка на осиновени деца.

 

Репортер: Екатерина Николова