Около 3200 души обаче ще се окажат в заварено положение

Държавата с опит да мотивира младите лекари да останат в България. От здравното министерство подготвиха промени, с които да облекчат специализацията у нас.


Проблемът със специализацията у нас е от години и това е една от причините масово младите лекари да избират да заминат, а не да лекуват тук. Един от основните проблеми, е че държаваната поръчка сега е много малка. Така всички останали са принудени да си плащат по 180 лева, за да лекуват. Проектонаредбата за специализантите обаче може да реши донякъде казуса.


Облекченията за младите лекари са търсени и искани отдавна. Сред предложенията са да отпадне изпитът за специализация. Новата идея е младите лекари вече да сключват трудови договори с болница, в която искат да продължат обучението си.


„Трудов договор означава, че аз съм на заплата в болницата и в определен период от година, аз получавам теоритично обучение”, обяснява здравният министър Петър Москов.


Ая таха завършва обучението си по медицина преди няколко месеца. Сега чака дипломата си. Категорична, е че ще специализира у нас. Но е притеснена, че системата сега е твърде сложна.

 
„Това от една страна е много хубаво да са назначени на трудови договори, но от друга, не знам дали ще могат да заплащат на всичките им специализанти”, обяснява д-р Ая Таха.


Промените едва ли ще натежат и на бюджетите на болниците, от които ще се плащат заплатите, смята директорът на многопрофиланата болницата в Бургас.


„Като се има предвид, че голямо лечебно заведение като нашето ще има по 4-5 специализанти, няма да се натовари бюджета”, смята д-р Георги Матев, шеф на МБАЛ – Бургас.


„Това е много важен знак за тези млади хора. Те да останат. Аз се надявам част от тези,  които са специализирали в чужбина, също да се върнат”, казва неврохирургът Емануил Найденов.


Доктор Емануил Найденов е минал по пътя на специализанта у нас. Успял е да види всички трудности, но те не са го отказали. Сега е сред водещите неврохирурзи в столичната болница „Свети Иван Рилски”.


„Млади лекари за ново здравеопазване. Моите спомени от годините на специализация са кошмарни…Ние получавахме пари, а и плащахме за нашето обучение”, спомня си д-р Емануил Найденов.


Около 3200 души пък ще се окажат в заварено положение, защото вече е започнала тяхната специализация.


„Ще имат тримесечен срок да решат дали да продължат специализацията като досега или да преминат и да сключат трудов договор по нов начин, като всички теоретични неща няма да се загубят”, обяснява здравният министър Петър Москов.


Разширяват се възможностите за специализация и в по-малките градове.


„Но там не винаги има подходяща апаратура за някои специалности”, на мнение е д-р Ая Таха.
Най-вероятно заплащането на специализантите ще е между 600 и 800 лева.


Повече по темата гледайте във видеото.