По официални данни само около 14 000 досиета са останали непроменени

Албанският премиер Еди Рама съобщи, че в парламента ще бъде внесен за обсъждане по бързата процедура законопроект за отваряне на досиетата на тайната служба Сигурими от комунистическо време, информира агенция МИА, цитирана от БТА.


Преди десетина дни, отваряйки за посетители противоатомния бункер на комунистическия диктатор Енвер Ходжа, Рама каза, че е време Албания да отвори досиетата. Неговото предложение бе подкрепено и от коалиционния партньор Социалистическо движение за интеграция, чийто лидер Илир Мета е председател на парламента. Мета обаче изтъкна, че това трябва да стане "по начин, който не заплашва сигурността на държавата".


Опозиционната демократическа партия се обяви против отварянето на досиетата. Нейният депутат Едуард Халими заяви, че Рама повдига този въпрос, "за да отклони вниманието от мизерията, в която е потопил страната".


Докато управляващи и опозиция спорят за досиетата, бившият пръв разузнавач Фатос Кльоси заяви категорично, че по-голямата част от тях са унищожени.


"Нека се отворят, но повечето от тях са изгорени. Смятам, че трябва да се отворят досиетата, които представляват интерес, а не всички. Така ще е най-добре, защото има държавни въпроси, които не трябва да излизат наяве", заяви Кльоси за тиранската телевизия А1 Репорт.


Гражданите също имат противоположни мнения за отварянето на досиетата - едни смятат, че това вече не е нужно, а други - че е добре да се знаят доносниците.


Един от най-ревностните поддръжници на идеята е известният писател и анализатор Фатос Любоня, който на 23-годишна възраст бил изпратен в затвора и останал там 17 години, без да знае защо. Любоня заяви, че обществото трябва да признае какво се е случило по времето на комунизма, за да разбере това, което се случва днес. "Режимът беше като усмирителна риза", заяви писателят.


По официални данни от стотиците хиляди досиета, събрани за 45 години комунистическа диктатура, само около 14 000 са останали непроменени. Някои са изгубени, а други - унищожени от бившите комунисти.