Скъпоценностите са за изработването на две копия на короните на български царе и царици

 

Килограм и половина злато, рубини, изумруди и бисери търси Националният исторически музей. Скъпоценностите са нужни за изработването на две точни копия на короните на български средновековни царе и царици. Как можем да помогнем на музея?


Печалната историческа съдба на страната ни е довела дотам, че всичките корони на българските владетели попадат в чужди ръце и никога не се връщат у нас. Такава е била волята на съдбата, категоричен и директорът на Националния исторически музей.


„Короната на Първото българско царство е била взета от византийците! А короната, подарена от Папа Инокентий на цар Калоян, която са носели всички владетели до Иван Шишман е попаднала в турски ръце през 1395-та и вероятно тя е унищожена!”, обяснява директорът на Националния исторически музей проф. д-р Божидар Димитров.


Единственото копие на българска средновековна царка корона, което се пази у нас е това от филма „Сватбите на Цар Иван Асен”.


Съхраняваме и короната, подарена от папа Инокентий III в Търново, с която през 1204-та година се легитимира българския цар Калоян. Тя е била изработена по изображения от миниатюрата от Иван-Александровото четириевангелие и стенопис от Боянската църква.


„Няма да има насилие над историческата истина! Имаме чудесни изображения, почти фотографски изображения - стенопис от Бачковския манастир от костницата!”, добави проф. д-р Божидар Димитров.


Изработката на двете корони ще отнеме не повече от месец. И ще са в реални размери.


„Не забравяйте, че короните трябва да се носят! Те тежат! Може би и оттам идва изразът: „Тежка е царската корона!” По 750 грама могат да се завъртят две корони. Тяхната тежест се увеличава от бисерите и скъпоценните камъни!”, добавя проф. д-р Божидар Димитров.


Царете на Третата българска държава нямат корони.


„Нито Батенберг, нито Фердинанд, нито пък цар Борис са си правили корони - те са царе на българите, а не царе на Бълагрия, затова не са си поръчвали корони!”, казва проф. д-р Божидар Димитров.


Всеки, който иска да помогне със средства или скъпоценности за изработване на царските корони, може да се свърже с Националния исторически музей. Преди три години български бизнесмен дарява цели 20 килограма злато за изработката на копия на Панагюрското съкровище.


Повече по темата гледайте във видеото.