Очаква се да стартира и съвсем нова ваучерна програма

И още на социална тема. Хиляди българи с нови шансове за работа. Ваучерна програма и финансова помощ за преместване от едно населено място в друго – това са само някои от идеите на властта.


Тази и следващата година ще получим от Европа 500 милиона лева за борба с безработицата и бедността.


Според експертите основен проблем на пазара на труда е, че в определени места работа има, но няма работници. Затова през тази година с част от европейските пари се планира нова програма, която да насърчава миграцията.


Освен за транспорт, желаещите да се преместят ще получат и пари за пренасяне на вещите, за наем, за плащане на детската градина, училището на децата, за издръжка на член от семейството и други.


Очаква се да стартира и съвсем нова ваучерна програма. Тя ще позволява на държавата или частни фирми да наемат хора за по няколко часа.


В село Давидково живеят 700 души. Повечето от тях обаче дори нямат спомен какво е да имаш работа.


„От кога си без работа? – Горе-долу имаше 20 години”, казва Теменужка Кънчева.


Тук никой не се интересува от дебатите за пенсионната или здравна реформа. Защото и двете не ги засягат.


„Понякога си мисля, че селото ми цялото е празно и няма хора. Но, ако се появите в деня, в който те се подписват в бюрото по труда по график идват от един път се напълва площада”, казва кметът на с. Давидково Севда Чолакова.


Жителите на Давидково не са изключение. Близо 150 000 са българите, които нямат работа повече от година. За хората като тях държавата ще въвежда нова ваучерна система. Ваучерите ще се предлагат на земеделски производители, общини, области, частни лица или фирми. А услугите ще се изпълняват от безработните.


„Подпомагане в дома, в градината, някой може да окоси някому двора срещу ваучер за час или два часа, за общината също може да се извършва дейност. Това създава пазар на труда в региони, в които мислим, че няма такъв”, заяви социалният министър Ивайло Калфин.


Дълготрайно безработните  ще са и една от основните групи, на които с европейски пари държавата приоритетно ще търси работа. Редом с безработните младежи, хората над 50г и тези с увреждания. Предвижда се програма, която да помогне на специалистите да се преместят от едно населено място – в друго.


„Ние ще търсим един подход, с който за тези, които решат, че биха могли да се преместят близо до работното място и да пребивават там колкото е необходимо, да компенсираме техните средства за преместване както и за адаптация на семейството”, заяви директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.


Кога ще започне програмата, се очаква да разберем до месец. Както и за какво друго ще отидат милионите от Европа. Вече е ясно обаче за какво ще отидат първите милиони от Европа.

 

Държавата ще финансира стажове на 8000 младежи в реалния сектор. Пари до края на годината ще бъдат заделени и за личните асистенти, които в момента се грижат за над 13 000 хора с увреждания.


Повече по темата гледайте във видеото.