От март нарушителите отново ще получават глоби за превишена скорост заснети от радарите в патрулките

 

Държавата връща мобилните камери в битката с бясното шофиране по пътищата. От март нарушителите отново ще получават глоби за превишена скорост, заснети от радарите в патрулките на КАТ.

 

След като съдът забрани електронните фишове от мобилните камери глобените са с 360 хиляди по-малко, а жертвите заради бясно каране са с 31 повече. По-малко контрол на пътя, по-голямо чувство за безнаказаност. Усещат го катаджиите, усещат го и самите шофьори.

 

Затова депутатите се заеха да отговорят на критиките на съда с промени в закона. „Трябва да е посочено точно мястото с GPS, където се извършва съответно това измерване, трябва да е упоменат вида на нарушението, посоката на движението на автомобила и кога се извършва измерването”, каза Илия Вълков от Комисията по транспорт в НС.

 

Така за всяко превишаване на скоростта, заснето от радарите в патрулките на КАТ, ще получаваме отново фиш с глобата. Сега дори камерата да хване нарушителя - катаджиите трябва да го спрат и да му пишат фиш на пътя. А през това време десетки други нарушители минават безнаказано.

 

„Средната скорост се повиши с 10-15 км/ч което е основна причина за катастрофите. Мина една година – в нея има 10 % ръст на загиналите”, казва Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите от катастрофи

 

Сега от 180 камери – 140 са в патрулките на КАТ. Всяка проверка ще се обявява в интернет, а за радарите ще ни предупреждават нови знаци на пътя. Връщането на старите правила ще спрат и рушветите на пътя.

 

„Ако се възстанови електронния фиш ще се възстанови и старата система – без да има контакт с нарушителя”, категоричен е началникът на „Пътна полиция” Антон Антонов. Ако нарушителите платят глобата от фиша навреме ще ползват и отстъпка.