"България трябва да има проактивна позиция в борбата с тероризма", допълни тя

„Изграждането на местата за настаняване на бежанци от затворен тип е временно решение, което не може да компенсира мерките по интеграцията, защото именно интеграцията е това, което може да обезпечи сигурността на гражданите”. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева на въпрос за ситуацията в Харманли.

 

Тя твърди, че се взимат необходимите мерки от страна на МВР. По думите ѝ в момента се прави план за интеграция на лицата, получили закрила, както и окончателен разчет на парите, които страната ни ще търси през европейските фондове.

 

Кунева заяви още, че България трябва да има проактивна позиция в борбата с тероризма.

 

„В момента работим по това на срещата в Рига другата седмица да предложим на ЕС България да изгради център срещу трафика на оръжие през Западните Балкани. Ние сме добре ситуирани и имаме необходимия административен капацитет”, допълни вицепремиерът в Брюксел след срещата си с координатора на ЕС по въпросите на борбата с тероризма Жил де Керхоф.

 

Кунева посочи, че през май Европейската комисия ще представи новата си стратегия за вътрешна сигурност, като добави, че България трябва да участва много активно в нейното изготвяне и като външна граница да даде своя принос. Вицепремиерът подчерта, че това минава и през приемането на страната в Шенген.

 

Европейската комисия няма да обвърже предстоящия другата седмица доклад за напредъка в правосъдието с Шенген, категорична е Кунева. По думите ѝ въпросът за българското членство в Шенген е въпрос за сигурността не само на България, но и на целия Европейски съюз.