Бурните политически отношения между Бойко Борисов и Яне Янев

 

Яне Янев вече част от политическия кабинет на Бойко Борисов. Той е новият съветник на премиера по въпросите с корупцията. Защо премиерът назначи човека, който искаше да го уволнява?


Бурните политически отношения между Борисов и Янев сменяха курса рязко, шумно и винаги окончателно. Първо се подкрепяха, после се намразваха- политически. И после пак така.

 

Янев стана известен и с така наречените флашки, които пристигаха анонимно в неговата пощенска кутия. Някои от тях бяха срещу Борисов, други- срещу опонентите на ГЕРБ, в зависимост от периода.

 

През 2009 г., в 41-то Народно събрание, Янев каза своето „ДА” на Борисов и обеща да подкрепя неговото правителството. Няколко месеца по-късно Янев и депутатите му минаха рязко в опозиция. И групата им се разпадна.  


Две години по-късно на президентските избори Яне Янев заяви: „Ще уволня Бойко Борисов и групировката наречена ГЕРБ”. Наред с плакатите и билбордовете валяха и заплахи за флашки, с които Янев се заканваше да уличи Борисов и министрите му в злоупотреби.

 

След още две години желанието на Янев се сбъдна– кабинетът „Борисов” подаде оставка. Но двамата вече си бяха простили.

 

Тази година ГЕРБ получи подкрепата на РЗС за парламентарните избори през октомври. 4 месеца по-късно Яне Янев е 11-ят в политическия кабинет на Борисов. 

 

Коментарите в политическото пространство за променливите им отношения са разнообразни. А Борисов и Янев мълчат. Единственият коментар, при това в писмен вид, дойде от пресцентъра на РЗС. Оттам заявиха, че са убедени, че изборът е правилен и заявяват, че Янев многократно е доказвал решителността си да се бори с корупцията. Струва им се също така важно, че това назначение идва веднага след доклада на Европейската комисия. И предупреждават, че трудно ще намерим за коментар Янев, защото ограничава публичните си изяви.