Близо 15% от тях имат проблемно поведение

 

Над 260 000 деца в България живеят без родителите си, показва проучване на УНИЦЕФ. Всяко пето дете, или 22% от всички непълнолетни, имат майка или баща, които работят в чужбина. Тревожна обаче е констатацията, че близо 15% от децата на мигрантите имат проблемно поведение. 

 

Четиригодишният Ерик е едно от много емигрантски деца, оставени на грижите на своите баба и дядо, а Фетие, колкото и да се опитва, не може даде на внука си това, което би получил от родителите си. „Вечер иска мама и не може да заспи”, разказа бабата на детето.

 

И в доспатското село Любча, като повечето родопски села, работа няма. Затова повечето млади семейства се принудени да намират препитание във Великобритания.

 

Отсъствието на родителите обаче крие големи рискове за децата. Проучвания показват, че немалко от тях са с проблемно поведение. „Започват депресии, затваряне или хиперактивно поведение”, коментира Румен Минковски от Фондация „Партньори - България".  

 

Липсата на контрол особено при тийнейджърите в някои от случаите води до крайности. Един от най-големите проблеми се оказва училището. Част от децатяа трудно се справят с уроците или направо отпадат от образователната система.

 

Заминали за по-доброто бъдеще на децата си, самите родители могат да се окажат в капан. „Процесът е двустранен, когато родителят се връща след 3-4 години, той среща дете, което не познава и с което трябва да се сработва”, коментира детският психолог Инна Бранева. Остава надеждата младите скоро да се върнат и повече да не им се налага да са далеч от дома.