От регулатора готвят промяна в процедурата по отнемането на разрешителните

"В Закона за енергетиката има пропуски в процедурата по отнемането на лицензите на електроразпределителните дружества. Изготвихме проект за промяна в закона, за да запълним тези празнини. Става дума за неща, които да направят работещ механизма, защото на този етап той не работи". Това заяви Милена Миленова, член на ДКЕВР по време на изслушване в парламентарната комисия за ДКЕВР, цитирана от БГНЕС.

 

Парламентарната комисия, която следи дейността на регулатора, изслушва ръководството му във връзка с процедурата по отнемане на лицензиите на ЕРП-тата.

 

"Процедурата по отнемане на лицензиите на ЕРП-тата е била открита през 2014 г. Били са създадени 3 акта и 3 наказателни постановления, като всяко едно е за 1 млн. лв. За "Енерго Про" и "ЕВН" са потвърдени на първа инстанция, но са обжалвани на втора инстанция", уточни Миленова.

 

Тя посочи, че ДКЕВР е дала срок за отстраняване на вредните последици, но след този срок дружествата не предприели действия. Били са проведени 2 заседания, на които била предоставена възможност на НЕК и ЕРП-тата да дадат постановленията си.