В парламента обсъждат промените в Закона за гражданската регистрация

„Не се връщаме назад, за да търсим мъст. Не поставяме въпроси от миналото, защото има хиляди граждани с невъзстановени имена - тази язва е жива и днес, а нашият законопроект не е връщане в миналото, а опит за лекуване на рани с днешна дата”.

 

Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан по време на обсъжданията на промените в Закона за гражданската регистрация, предложени от партията му, съобщи БГНЕС.

 

От ДПС посочват в своите мотиви към законопроекта, че непрекъснато получават сигнали от български граждани с турско-арабски имена, че при тяхното административно обслужване и при издаване на удостоверения, често са питали от служителите за българските им имена. 

 

Поради тази причина ДПС предлага от Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението "завинаги да се заличат имена на тези български граждани, както и да се въведе изрична забрана подобни данни да се изискват от служителите".

 

 

От трибуната Лютви Местан обяви, че с тези промени ДПС предлага да се преодолее едно тежко наследство на престъплението Възродителен процес. Според него отношението към този законопроект е въпрос на ценностно позициониране на отделните партии и депутати. 

 

"Дължа отговор на един въпрос, който вече чух - защо ДПС поставя този въпрос сега, защо не го направихме, когато бяхме на власт - ние не поставяме този въпрос сега за първи път. Поставяли сме го и когато сме били на власт и тъжният отговор е, че не сме срещали разбиране от коалиционните си партньори", каза Местан.