Причината е изискването на Финансовото министерство земеделците да монтират нивомери на мобилните цистерни

 

Земеделците у нас са в стачна готовност. Причината е изискването на Финансовото министерство до 15 февруари земеделците да монтират нивомери на мобилните цистерни, от които зареждат гориво, за да спре кражбата на гориво без акциз.

 

Зърнопроизводителите мотивират недоволството си от цената на уредите. Те дават на Финансовото министерство срок до 15 февруари да се откаже от намеренията си, в противен случай заплашват реални стачни действия. Отначало по места, а после и в столицата. 

 

Новото изискване на Министерството на финансите е мобилните инсталации за зареждане на дизел, които има всяко едно по-голямо стопанство, да бъдат оборудвани с нивомери. Те трябва да подават информация към НАП в реално време, за да няма продажби на гориво на черно. Според зърнопроизводителите инвестицията в оборудването е много голяма. 

 

„Един нивомер струва от порядъка на 10-15 хиляди лева. Това е без ДДС”, заявява земеделецът Данаил Иванов.

 

Земеделците твърдят, че няма начин и при сега действащата практика да скрият количества горива от НАП.

 

По изчисления на Националната асоциация на зърнопроизводителите над 100 000 са производителите, които ще бъдат засегнати от новото изискване. Затова предлагат лесно решение, което е съществувало преди години - оцветяване на горивото, което се ползва само за селскостопанската техника.

 

Земеделската комисия в парламента подкрепи на първо четене промени в Закона за ДДС, според които производителите да бъдат освободени от изискването да монтират нивомери. Предстои промените да бъдат гледани и в пленарната зала.

 

Какъв ще бъде отговорът на Министерството на финансите трябва да стане ясно, според очакванията на зърнопроизводителите, до края на следващата седмица .Тогава ще стане ясно дали ще има и реални  протестни действия.