60 на сто от тях са от малцинствата

Близо една трета от младите хора до 29 години са без работа. А над две трети не искат да правят нищо. 

 

И на този фон, държавни пари за справяне с младежката безработица потъват. Данните са на Министерството на младежта и спорта. 

 

Според тях регионални центрове, които трябва да помагат на младите да си намерят работа, не работят, въпреки десетките хиляди левове финансиране.

 

Наша проверка обаче показа друго.

 

1 милион и 400 хил.лв. е дала държавата на неправителствени организации за създаването на 32 младежки информационно-консултантски центрове. Проверени са седем. 

 

На два от тях - в Пловдив и Кърджали, може да се спре финансирането, защото проверката показала, че не работят, офисите им не могат да бъдат открити, а на оставените телефони никой не отговаря. 

 

Единият център е на организацията „Голям брат, голяма сестра” в Пловдив. Те имат 45 хиляди лева финансиране. 

 

Екип на Нова в Пловдив обаче успя да открие въпросния център. 

 

„Имаше хора от министерството миналата седмица, с които аз се срещнах лично, така че такива съмнения и подозрения не бих казала, че са подкрепяни. Нашият офис функционира вече осем години тук. Може би проблемът е, че имаме открадната табела долу, задвижили сме процеса за нова табела”, заяви Лена Карналова от асоциацията. 

 

Проучване на спортното министерство показало, че повече от 67 % от младите имат свободно време, но нямат намерение да го запълват с обучение, работа или спорт. 33 на сто от анкетираните едва свързват двата края, но половината от тях не работят.

 

Повече гледайте във видеото!