Италиански свещеник планира да изгради мемориал, с който да разкаже за случилото се в Белене

 

Тази вечер в „Темата на Нова” Ева Костова разказва за фабриките за смърт у нас, за лагерите на смъртта, за Белене, за паметта.

 

Това беше едно продължение от ада”, разказа един от оцелелите Руси Карапеков. „Плъхове като котараци пълзят по теб и се мъчат да откъснат живи части”, спомни си той.  Руси е  един от "враговете на народа". Арестували го, защото подкрепял земеделското движение. Извлекли го от студентската скамейка и го затворили в българската фабрика за смърт - концлагера в Белене.

 

„Там бяха затворени професори, учени, музиканти, дори оперни певци, които просто са се съпротивлявали срещу насилието, което упражнява комунистическата власт над тях. Това бяха враговете на народа”, отбеляза той. Смазани от тежък и безсмислен труд, в лагера осакатявали тела и премазвали души. Вменявали вина и огъвали достойнството.

 

На територията на България е имало около 45 или 50 лагера на смъртта. Не се знаят и убитите без съд и присъда. Има една много голяма ножица между минималния брой от 18 000 и максималния, който историците споменават 30 000, коментира Христо Христов, автор на desebg.com. 


Докато костите на десетките хиляди жертви гният под краката ни, ние все още не питаме и не говорим, а децата ни не знаят за тях. В учебниците на нашите деца, тези жертви липсват. Музеи също няма. Факти, които силно разтърсили италианския свещеник Паоло Кортези, който живее в Белене от 4 години.

 

Той планира да изгради парк-мемориал, който да разказва за всичко, което се е случвало в лагера в Белене. „Надяваме се края на май месец да изчистим с доброволците, а след това да обявим един национален конкурс за млади архитекти, които да проектират парк-мемориала”, обясни отец Паоло.

 

Гледайте „Темата на Нова” – тази вечер след новините в 19.00 часа