Местни се снимат със знаме, подобно на това на ИД

Напрежение, заради знаме на "Ислямска държава" у нас. В интернет се появи снимка на жители на Харманли с флаг, силно наподобяващ знамето на ислямистите. Човекът от снимката - Ремзи Хасан, вече е бил арестуван при акция на ДАНС срещу крайния ислям. Той е задържан през ноември. Снимката му със знамето е от миналата година. Това разказа него приятел от махалата.


„Това е просто знаме и те не знаят какво представлява. Снимали са се момчетата, те са били на една сватба, там се снимали - в Пазарджик”, обясни Антон Сашев - приятел на Ремзи.


Днес Ремзи отсъстваше, но се срещнахме със семейството му. Баща му разказа, че след ареста през ноември е пуснат заради липса на доказателства.


Всъщност Ремзи не бил ходжа, но се провъзгласил за имам. Домакинът на полусрутената сграда, ползвана за джамия в ромската махала разказа, че си има официален имам.


Според специалистите обаче, знамето на снимката не е на „Ислямска държава”. То е синьо и златно, а не черно и бяло. Текстът е шахада, свидетелство на вярата в бог, който е широко исползван в ислямския свят. По-важна е орнаментиката на знамето.


„В исляма е забранено изображението на хора, на животни и калиграфията е много силно използвана като орнаменти. Това позволява да се разпознае точно за коя организация става въпрос. Това е станало като „марка”, обяснява арабистът Владимир Чуков.


В случая знамето най-вероятно е на неправителствена организация, която споделя идеите на „Ислямска държава”, но не е част от мрежата й.


Повече по темата гледайте във видеото.