Мярката ще засегне 220 000 работещи пенсионери

Още по темата

Бизнесът да може да уволнява служители в пенсионна възраст – това предлагат от БСП. Мярката ще засегне 220 000 работещи пенсионери, а целта е 120 000 млади хора, регистрирани в бюрата по труда, да получат шанс за работа. Още преди обсъждането на идеята обаче, тя предизвика противоречия.

 

Иванка Величкова е учител от 42 години. Може да се пенсионира, но не иска. И макар че трудовата ѝ книжка е пълна, с годините желанието за работа става все по-голямо.

 

„Училището е моят живот, тук прекарвам дните си, следобедите, нощно време децата също са с мен в съня ми. Докато се чувствам добре, докато мога ще се боря с предизвикателствата, които имам всеки ден ще работя”, каза Иванка Величкова.

 

В училището на Иванка има още двама преподаватели, които могат да се пенсионират, но все още са на работните си места. А и директорът не може да ги съкрати.

 

„От гледна точна на демографския проблем в страната, мисля, че е по-добре работодателят да решава в конкретната ситуация как да постъпи. При това положение, което е в момента, ние нямаме никакъв избор”, каза Вера Андонова – директор на VIII СОУ „Асен Златаров” – Монтана.

 

 

Според БСП обаче възрастните трябва да отстъпят място на младите. Затова предлагат шефът да може да прекратява с предизвестие трудовия договор на хората, придобили право на пенсия за стаж и възраст.

 

„Считаме, че е логично да се отпуши системата, защото специално в училищата и вузовете положението е трагично”, твърди Петър Кънев от БСП.

 

Така мисли и 25-годишната Йристина, която година не е могла да намери работа.

 

„Хубаво е млад човек да заема тяхното място, за да може младите хора да започнат своето кариерно развитие”, каза Кристина Христова.

 

Според синдикатите обаче проблемите на пазара на труда не трябва да се решават на парче. По-правилно било да се обучават младежите, отколкото да се съкращават пенсионерите.

 

„Лошото е да се опиташ да решиш проблемите на едните за сметка на другите”, отбеляза Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа”.

 

Бизнесът обаче подкрепя предложението. Те успокоиха, че за всеки работодател било изгодно да има кадърни служители.

 

„Ще има положително влияние върху наемането на повече млади хора”, каза Олга Чугунска от БТПП.

 

Идеята не е нова. Тя беше в сила преди 2012 година. От БСП искат да върнат стария режим, защото работил добре. Своите аргументи обаче Иванка смята за по-сериозни: „Докато мога, докато дишам, бих останала в училище”, каза тя.

 

Предложението предстои да бъде обсъдено в Народното събрание.