Стотици емигранти от Африка са се насочили към Европа с гумени лодки

Стотици емигранти от Африка са напуснали Либия на борда на гумени лодки, насочвайки се към Европа, само дни след като 300 души загинаха в Средиземно море.

 

Италиански служители на бреговата охрана съобщиха, че вече са били изпратени кораби, които да окажат евентуална помощ. Предупредени са и товарни кораби, пътуващи по маршрута, за възможни лодки с емигранти.

 

В същото време други 600 души са били задържани край либийската столица Триполи, в очакване да се качат на лодки, които трябва да ги прекарат през Средиземно море в Европа. Това заяви Мусие Зераи свещеник от Еритрея и ръководител на неправителствена организация, която работи с емигранти. БГНЕС съобщава, че според него те са били задържани от бойци на една от враждуващите групи в Либия и им е обещано, че ще бъдат качени на кораби до седмица.

 

"Някои от тях са в Либия от седмици и всички са платили по 1800 долара за преминаването", казва още Зераи. Той допълни, че хората са държани при лоши хигиенни условия и под заплахи от либийските бойци.