Идеята бе обсъдена от работната група към социалния министър Ивайло Калфин

 

Възрастните хора да плащат данъци върху пенсиите си, това предложение на бизнеса днес е обсъдено от работната група към социалния министър Ивайло Калфин. Предложението ще засегне само работещите пенсионери, а идеята е или да плащат 10% данък върху всичките си доходи или да избират между това да работят или не.

 

Малинка Димитрова е един от  работещите пенсионери у нас. Пенсията не ѝ стига, затова работи като медицинска сестра в детска градина. Не смята, че дължи данъци  и върху пенсията си.

 

И все пак идеята беше обсъдена от експерти към социалния министър, решено е нейното обсъждане да продължи, а приемането ѝ в бъдеще не е изключено, въпреки критиките.

 

Привържениците обаче контрират, че само в още три страни от ЕС пенсиите не се облагат с данък. Според експертите на фона на проблемите в пенсионната система това е тема, на която няма смисъл сега да се обръща внимание.

 

„Ако говорим за облагане на пенсиите с данък, парите ще отидат в държавния бюджет, а не в НОИ. Тоест това никак няма да помогне на пенсионната система”, заяви Калоян Стайков от ИПИ.

 

И ако тази тема тепърва ще се обсъжда, консенсус се очертава по предложението на КНСБ хората, които излизат в пенсия, да имат право да избират дали трите най-добри години осигурителен стаж да участват във формулата за определяне на пенсията.

 

Цената на предложението е 5 милиона лева, но една трета от пенсионерите могат да разчитат на по-високи доходи. Ще важи обаче само за новоотпуснатите пенсии.