Предложението за отпадането й беше на опозицията

Таксата за повторно включване на тока, когато той е спрян заради неплатени сметки, остава. Това решиха депутатите от енергийната комисия на второ четене на промените в Закона за енергетиката. Предложението таксата да отпадне бе на опозицията.

Още по темата

 

Аргументите на депутатите да оставят таксата за повторно включване на тока бяха, че разходите, които правят електроразпределителните дружества, ще се поемат от всички потребители, ако тя отпадне, а не само от тези, които не са си платили тока навреме.  

 

В промените на закона останаха обаче други предложения на опозицията. Предвижда се клиентите на електроразпределителните дружества да бъдат уведомявани, ако отчетената консумация на ток за шестмесечието е по-висока с 50 процента от потребеното за същия период на предишната година. Потребителите могат да поискат проверка на електромерите.

 

Ако електромерът е надчетен, разходите ще се плащат от енергодружеството, а ако се докаже, че уредът е изправен, проверката ще се заплаща от потребителите,съобщи БНР. Депутатите от енергийната комисия решиха още, че ДКЕВР да има вече девет члена, избирани от Народното събрание. Цените на водата, тока, газа и парното вече ще се определят от два състава на комисията - енергиен и воден.