Глобяват ни, ако говорим по телефона в колата

По - строги наказания на пътя, ако говорим по телефона, докато шофираме. Депутатите затягат контрола, след многото случаи, в които водачи се спасявали от глоба, въпреки че нарушавали правилата. 


Дори и когато излезе от офиса и седне зад волана, Димитър Дешев не приключва с работата.  
Затова непрекъснато е на линия, а разговорите по телефона не спират, дори когато пътува из града.  

Още по темата


Заради телефона е отнасял и глоби. Сега обаче не тръгва на път без устройство "свободни ръце" ("handsfree"). Защото рисковете са много.


Най-малкото се разсейваш. Забравяш за ситуацията  около теб и в последния момент усещаш, че си зад волана”, споделя Дешев.


През миналата година катаджиите са хванали почти 16 хиляди шофьори с телефон зад волана. Глобата е само 50 лева, по-тежки могат да са последствията.

 

По-хитрите нарушители обаче са намерили и вратичка в закона, с която да се отървават от санкцията. Защото там пише, че катаджиите не глобяват само при „наличие” на handsfree в колата.

 

Или иначе казано, вие, ако решите да хитрувате – можете да кажете, че имате устройство „свободни ръце”, което си държите в жабката, същевременно си говорите по телефона по най-нормален начин и не го използвате”, коментира депутатът Петър Славов.


За да спрат тези хитрини, депутатите затягат контрола.

 

От тук нататък само използването на устройство "свободни ръце" може да ни спаси от глоба на пътя. За да пътува по новите правила Димитър, решението на Транспортната комисия трябва да се потвърди и от парламента.