От днес до 12 април трябва да забравим за месото и млечните продукти

 

Постенето ще ни излезе по-скъпо тази година. Цените на най-търсените безмесни храни тръгнаха нагоре, точно за началото на Великия пост. 


От днес до 12 април трябва да забравим за месото и млечните продукти. Но не и за високите сметки, когато пазаруваме. През последната седмица цените на едро по борсите и тържищата именно на варивата, плодовете и зеленчуците се повишиха с до 10% - най-много при плодовете и зеленчуците.


През следващите 40 дни Тина ще трябва да замени пържолите и сиренето с плодове, зеленчуци и варива. Дали обаче по-лекият режим ще се отрази по-леко на нейния джоб?


Анализите през последната седмица показват леко поскъпване при варивата, плодовете и зеленчуците”, коментира Едуард Стойчев от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. 


На едро фасулът е поскъпнал до 3,95 за килограм. По борсите и тържищата лещата също е поскъпнала - до 2,44 лева килограма. Оказва се, че търговците са внасяли варивата на по-високи цени и все още по складовете залежават от тях.


Когато бъдат похарчени, внесените на по-високи цени количества, цената ще се стабилизира, дори се очаква да падне”, пояснява Стойчев. 


През миналата седмица най-много са поскъпнали плодовете и зеленчуците. При цитрусите например скокът е почти 10%. 


Експертът дава пример със съседна Гърция, където заради ниските температури портокалите падат от дърветата на земята и се компрометират – т.е. по-качествената реколта е по-скъпа, просто количествата са по-малки.


Освен слабата реколта заради лошото време плодовете и зеленчуците се съхраняват при по-специални условия – в газова среда – което също оскъпява продукцията. Така на едро бананите се намират около 2,56 лева килограма, а краставиците – около 2,40 лева. 


Със сигурност няма да има никаква промяна в цените. Нещо повече - варивата влизат в промоции”, увери Никола Тосков, управител на търговска верига.


Тина обаче е решила да спази въздържанието – дори да се наложи да не се въздържа от по-скъпи покупки.