Разклонението до Бизнес парка е на 96% и ще заработи най-късно в началото на май

Столичното метро в участъка до Летище София е готово на 99% и ще бъде пуснато в началото на април. Разклонението до Бизнес парка е на 96% и ще заработи най-късно в началото на май. Така от центъра до аерогарата или до „Младост” ще се стига под земята за 20 минути.

 

Съвсем скоро четири нови метростанации от бул. „Цариградско шосе” до Летище София и още три от „Младост” до Бизнеспарка. Всичко това ще се случи от пролетта, когато по новите участъци ще се возят над  90 000 столичани.


С пускането на новите участъци се очаква 350 000 столичани дневно да се возят на метрото. Ще се съкрати и времето за стигане до Летището.


„От Летището до центъра за около 20 минути ще може да се слиза, а жителите на „Дружба” ще могат за 15 - 16 минути да слязат до центъра, без да влизат в големия трафик”, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.


В една от метростанциите по трасето ще се създаде и базова площадка за железопътен транспорт. В метростанция „Искърско шосе” ще се направи чакалня и тунел, който да осигури и директна жп връзка с метрото и летището.


„Винаги пускането се съобразява с определени празници. Примерно аз бих казал Великден е хубав празник, но Божа работа. Но нашата работа е в края на месеца да сме готови”, обясни Стоян Братоев, директор на „Метрополитен АД”.


Ще се промени организацията на движение на градския транспорт.  


„Така че всички линии на автобусите и тролеите, които минават през квартал „Дружба” и трамвая, разбира се, да имат съприкосновение с поне една станция на метрото”, добави Йорданка Фандъкова.


Успоредно със строежа на метрото се ремонтираха и някои булеварди в близост. Все още има метростанции обаче, които са откъснати от сградите в близост. За осигуряване на пешеходна връзка ще се търсят частни инвеститори.


В края на годината се очаква да започне и строежът на третия метродиаметър. Ще се строи основно в центъра на София, а след пускането му в експлоатация се очаква столичаните, които ползват метро, да бъдат над половин милион.

 

Проектът за разширение на метрото в София - Етап III се финансира със средства от Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. и е разделен на 2 участъка: Лот 1 Цариградско шосе – Летище София и Лот 2 ж.к. Младост 1 – Бизнес парк в Младост 4. Той е на обща стойност 407 млн. лв., като 215 млн. от тях са по линия на Оперативна програма "Транспорт" 2007 – 2013 г. В обхвата на проекта са включени изграждането на 7.6 км метро линии и 7 нови метро станции.


Повече по темата гледайте във видеото.