Даниела Симидчиева държи най-високия резултат на IQ теста на МЕНСА – 192 точки

 

Даниела Симидчиева е най-интелигентната жена в света. Доказано от 2003-та година досега. Държи рекорда за най-висок резултат - 192 от общо 200 точки на теста за интелигентност на международната организация МЕНСА. По-нисък резултат имат дори Бил Гейтс и Стивън Хокинг с по 162 точки и Айнщайн - със 160.

 

Може би се питате как се става най-интелигентен в света? Даниела има четири завършени и две незавършени висши образования. Тя е магистър по икономика и социология, бакалавър по инженерство и учител. Може би квалификацията ѝ в точните науки има връзка с развитата логика, с която печели титлата най-интелигентна жена в света. Но според самата нея най-големият ѝ успех е съвсем друг. И няма общо с точните науки – отгледала е три деца.

 

Според Даниела интелигентността е вродена. Една от дъщерите ѝ има 176 точки на IQ теста. Срещаме с най-малкото й дете – Петя. Тя има дислексия – не успява да види правилно определени букви. И до ден днешен Петя не може да чете гладко. Затова в училище не е била най-добрата ученичка. Но се насочва към архитектурата и твори.

 

Оказва се, че някой от най-креативните хора в света, също като Петя, са с високо IQ и дислексия - като Айнщайн, Томас Едисон, Леонардо да Винчи. А през годините семейството на Петя и Даниела е получавало много комплименти, дори и от сина на създателя на теста.

 

Репортер: Йоана Иванова