Потърсиха ни служители на един от най-големите подобни домове у нас

 

Сигнали за извращения в дома за хора с умствена изостаналост в Куделин. Потърсиха ни служители на един от най-големите подобни домове у нас, както и част от живеещите там. Има ли насилие и злоупотреби? И наистина ли институцията се пази, само за да осигурява донори на гласове по време на избори.

 

В дома за хора с умствена изостаналост в село Куделин доскоро е живял и Бранимир. Сега е преместен в защитено жилище. Защитен...от един от пазачите на дома.


„Олег ми е правил такива глупости, …  колкото да успее да ме изнасили”, казва Бранимир.

 

Служители на Дома в Куделин обаче съвсем не са изненадани- казват, че това не е първото оплакване от физическо и сексуално насилие.


 Този човек работи в дома в Куделин. Крием лицето му, защото се страхува да не загуби работата си.  Разказва ни и за други жертви като Валентин, който дори не е с умствена изостаналост. Попада в Куделин, защото е изоставен от малък по домове и след навършване на 18-години това е единствената му възможност.


След появата ни в Куледин обаче Вальо, известен като Високия е скрит от нас. А посоченият за насилник - Параджията Гарабет, отрича.


По наша информация, че Вальо е бил изнасилен, знае цялото ръководство на дома. Момчето се е оплакало на една от санитарките, а тя съобщила на оперативка. Но никой не взел мерки. Разследващи от Видин потвърдиха, че и полицията е наясно за случилото се.


Кметът Лалов разреши да посетим дома, но контролирано, с продужител. Заместник-кметицата, която се оказва и роднина на кмета, ни води само в новопостроените къщички.


След като спряхме камерата, въпросната стая с пръчките се оказва извън разрешения за екипа ни периметър. Гонят ни...А ние се връщаме при кмета, в търсене на отговори.


„Ако се докаже, че това, което се изнася е вярно, ще се предприемат съответните мерки”, обяснява кметът Лалов.


Справка в ЦИК показва, че на последните избори кметът Лалов наистина печели още на първи тур с 1900 гласа, от общо 3400 в община Брегово. В самото кметство Куделин, неговата листа има 120 гласа от общо 350 в списъците. 130 са избирателите с право на глас от самия дом за умствено увредени. През 2011-та окръжната прокуратура проверява сигнали за злоупотреби с вота на болните хора от дома.


Повече по темата гледайте във видеото.