Според тях съхранението на средства в Сребърния фонд би разрушило сигурността на пенсионната система

Предложението на финансовото министерство индивидуалните пенсионни партиди да се съхраняват в Сребърния фонд разрушава сигурността на пенсионната система в България. Промените не гарантират в достатъчна степен правата и интересите на гражданите, а дори напротив - предлаганият избор между вноски само в НОИ или в НОИ и частни пенсионни фондове пряко ги ощетява и нарушава правата им. На тази позиция остава Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, предаде БГНЕС.

 

"С предложението за съхранение на средствата в Сребърния фонд, което идва от финансовото министерство, се разрушава сигурността на пенсионната система в България", посочи председателят на асоциацията Никола Абаджиев.

 

Предложените промени не гарантират в достатъчна степен правата и интересите на гражданите, а предлаганият избор пряко ги ощетява и нарушава правата им, настояват от асоциацията.

 

"С включването на възможността партидите да се прехвърлят се нарушава сигурността на пенсионната системата. Промяната не решава проблема с липсата на обособени индивидуални партиди", посочи още той. Абаджиев бе категоричен, че това е нецелесъобразно с оглед общата европейска цел по отношение на сигурността на пенсиите.

 

"Поправките през декември бяха направени без никаква финансова, икономическа социална обосновка и обосновка за това как биха се отразили на размера на пенсиите, на дефицита на НОИ и как би се отразило това на фондовете и дружествата", категорична бе председателят на комисията Корнелия Нинова по време на днешното заседание.

 

Тя посочи, че на предишно заседание е попитала финансовият министър какви промени готвят управляващите, а той е съобщил идеята си за съхраняване на средствата в Сребърния фонд и за въвеждане на възможност за многократен избор.

 

На въпрос има ли обосновка как би се отразило това на дефицита в държавата, на Сребърния фонд, на макрорамката въобще Нинова е разбрала, че "такава обосновка липсва", което според нея е недопустимо.