Хотелиери и туроператори искат компенсации от Брюксел заради очаквания слаб сезон

 

Хотелиери и туроператори искат компенсации от Брюксел заради очаквания слаб сезон по морето. Прогнозите само при руските и украинските туристи са за спад с между 30 и 60%. Затова държавата предприема спешни мерки. 

 

Чадъри и шезлонги в повечето хотели по морето все още се намират в складовите помещения. Причината е несигурността около предстоящите туристически сезон. Заради големия отлив на руски и украински туристи част от хотелиерите са предпазливи при наемането и на сезонни работници. 

 

Преди шест месеца Фотко се връща от Швеция, защото работната му виза изтекла. Съвсем скоро ще стане баща и търси работа, за да издържа семейството си. Това лято ще пробва късмета си на морето. За да намери работа по някой от курортите, ще разчита и на познанията си по немски. 

 

Мрачните прогнози за отлив на рускоговорящи туристи ще направят намирането на работа по морето още по-трудно. На ход идва държавата - с повече туристи от други европейски държави и реклама на курортите ни по чуждите туристически борси, както и с облекчаване на визовия режим за чужди туристи. Друга възможност е наемането на служители по социални програми и улесняване на работата за непълнолетните. Хотелиерите обаче остават песимисти и искат компенсации от Брюксел.

 

Междувременно преди старта на сезона държавата погва незаконните постройки и повишава униформените по курортите. Ако тези мерки окажат положителен ефект, то в туризма няма да се наложи промяна в заплащането на работниците. 

 

Сега сумите варират от 400 до над 1000 лева. Сервитьори и камериерки в хотели с 3 и 4 звезди се очаква да получават между 400 и 550 лева, администратори – около 600-800 лева, готвачи - от 500 до над 1000 лева, управители на хотели и ресторанти - от 800 до над 1000 лева. Остават и бонусите. 

 

Първите туристи през този сезон ще бъдат отново израелските. Те пристигат с чартърен полет на 3 април и ще отседнат в Слънчев бряг.

 

Репортер: Цеца Алексова