До това се стигна след оставката на Владимира Янева

Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на председател на Софийския градски съд и назначи двама съдии за изпълняващи функциите заместник-председатели на съда. 

Още по темата

 

Решението на съвета за откриване на процедурата ще бъде обнародвано в Държавен вестник и от тогава ще започне да тече 14-дневен срок, в който желаещите могат да подадат документи за участие в конкурса, съобщи "Правен свят". Намерението на ВСС е до лятната ваканция да има избран титуляр на поста.

 

До откриване на процедурата се стигна след като Владимира Янева подаде оставка като председател на СГС заради разследването срещу нея по аферата "Червеи". Това стана и след призива на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов цялото ръководство на градския съд да подаде оставка. До момента двама от общо четиримата зам.-председатели се вслушаха в призива на Панов. Това са Иво Дачев, който ръководеше Търговското отделение, и Николай Димов, шеф на Административното отделение.

 

Още преди близо три месеца десетки съдии поискаха оставката на ръководството на най-големия български съд заради бездействие и съмнения за порочни практики. Не бяха чути, докато френският посланик не се изказа публично за "гнилите ябълки" в системата.
 

Вижте какви бяха реакциите, след като Янева подаде оставка в края на февруари!