В България само 50% от слънчевия диск беше закрит от Луната

Днес се наблюдава най-голямото слънчево затъмнение от 1999 година насам и според различни учени най-голямото за следващите между 5 и 11 години.  


Максимумът на слънчевото затъмнение в България беше малко пред 12.00 часа днес. В страната ни слънчевият диск обаче беше закрит едва на 50% от Луната. Следващато частично слънчево затъмнение, което ще може да бъде видяно от България, ще бъде през 2020 година. Чак през 2080 година от страната ни ще може да се наблюдава пълно слънчево затъмнение. 

 

 

В древността хората са смятали, че огромно чудовище поглъща част от Слънцето. Днес знаем, че причината за затъмнението е движението на небесните тела в нашата слънчева система.

 

Ако се чудите защо при пълното слънчево затъмнение Луната покрива почти идеално Слънцето, отговорът е прост: диаметърът на Луната е 400 пъти по-малък от този на нашата звезда, но разстоянието до Слънцето е почти 400 пъти по-голямо от това до Луната. Това прави възможно пълното припокриване от наша гледна точка.

 

"Виждал съм северното сияние и изригването на вулкани, но пълното слънчево затъмнение остава най-невероятното събитие. Всяко едно е различно заради короната на Слънцето. Не можеш да го опишеш на човек, който не го е виждал", коментира астрофизикът Франк Еспинак.

 

 

Днес 100%-во затъмнение ще се вижда само далеч на север - от Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Затова районът привлече хиляди ентусиасти от всички краища на света. Стигна се дори до куриозни инциденти. Бяла мечка измъкна чешки фотограф от палатката му на островите Шпицберген. Човекът се е отървал с леки наранявания и остана на островите, за да заснеме затъмнението.

 

Репортери: Николай Василковски, Момчил Минков